Hakkımda

Fotoğrafım
Türkiye
Unutmamak adına bir AKIL DEFTERİ.

16 Eylül 2010 Perşembe

Sınır Tanımayan Cesetler


"Hayatınızı değiştirmek istiyorsanız, sınırlarınızı nereye kadar zorlayabilirsiniz? Bütün kavramların fazlasıyla iç içe geçmiş olduğu günümüzde sınır tanımamak da bir çözüm olabilir mi? Öyleyse, tehlikeyi göze alacaksınız demektir..."

Kapitalist dünyada, modern zamanların insanı için en büyük sorun hayatın monotonluğudur. İş ile ev arasında sıkışan bireyler hep bu durumdan şikayet ederler ve elime bu fırsat geçse herşeyi bırakır giderim der. Peki ya bu fırsat elinize geçse? Herşeyi bırakıp gitmek kolay olur mu?

Kitabımızın kahramanı daha giriş bölümünde şöyle bir uyarı alır: "Eğer bir konuk evinizde birdenbire ölüverirse sakın polise haber vermeyin. Bir taksi çağırın ve şoföre, rahatsızlanmış olan bu arkadaşınızla birlikte sizi hastaneye götürmesini söyleyin.Ölüm, acil servise vardığınızda fark edilecektir, siz de buna dayanarak adamın yolda öldüğünü söyleyebilrisiniz. Böylece, kimse başınızı ağrıtmayacaktır." Tam da bu uyarıdan sonra kahramanımızın kapısı çalınır, içeri giren yabancı aracının arıza yaptığını belirterek telefonu kullanmak ister ve 'Alo' der demez yere yığılır ve ölür. Kahramanımız küçük bir şoktan sonra sıkıcı hayatından kurtulmak için yerde yatan adamla kimliklerini değiştirerek yeni bir hayat başlar.

Bir gömlek alırken bile başkalarına danıştığımız, yüzlerce kez düşündüğümüz bir hayattan böyle kolay vazgeçebilir miyiz? İşte kitabın belki de bize sordurtmak istediği en önemli soru bu.

Fakat kitap bu sorunun yanında başka eleştiriler de getiriyor modern zamana. Yirmi yıldır kavgalarını duyduğunuz kat komşunuzun sokağa çıkınca nasıl bir yabancı olduğu, Banka hesaplarının, aboneliklerin insanların yaşadıkları hayatı terk etmek istediğinde nasıl engeller oluşturduğu, ebeveynlerin çocuklara kültür kazanımlarındaki dayatmaları (Kitapta yer alan ne güzel bir cümledir: 'Kültür bir yanlış anlamaya dayanıyor.')

Türkiye'de Katilin Temziliği kitabıyla tanınan Amélie Nothomb'un bu ilginç kitabı için keyifli okumalar.

1 yorum:

  1. Sevdiğim bir yazar, diğer kitaplarını da öneririm.

    YanıtlaSil