Hakkımda

Fotoğrafım
Türkiye
Unutmamak adına bir AKIL DEFTERİ.

25 Kasım 2010 Perşembe

Bir Kadının Yaşamından 24 Saat ve Bir Yüreğin Ölümü


Satranç'tan sonra Stefan Zweig okumalarım devam ediyor. Bu bayram tatilinde okuma fırsatı bulduğum kitaplardan biri de Zweig'in iki öyküden oluşan Bir Kadının Yaşamından 24 Saat ve Bir Yüreğin Ölümü kitabı oldu. Zweig, yine beni kendisine hayran bıraktı. Her iki öyküsünde de karakterler ince ince işlenmiş, canlı betimlemeler ve psikolojik tahlilleri ustaca yapılmış. Uzun cümlelere rağmen insanı sıkmıyor. Ve bence en az Satranç kadar okunması gereken ve ilgiyi hak eden bir Zweig kitabı.

İlk öyküde Mrs. C.'nin kumarhanede tanıştığı genç bir adam için yaptıkları ve hayalkırıklıkları anlatılıyor. Mrs. C. anlatırken sanki karşısındaki sizmişsiniz gibi hissediyorsunuz. Stefan Zweig, bana göre kadın psikolojisini ustaca aktarmış. İkinci öykü olan 'Bir Yüreğin Ölümü'nde ise Salomonsohn isimli hayatı yaşa(ya)mamış ya da sürekli ailesi için yaşamış, onlar için çalışmış kahramanımızın onlara nasıl yabancı olduğunu, nasıl dışlandığını fark etmesi ve yaşarken yüreğinin ölümüne gitmesini yer yer iç karaltıcı ama yine de ustaca anlatılmış.

Bu kitaptan sonra anladımki Stefan Zweig sürekli okunması gereken bir isim. Kimbilir belki bir gün bir Zweig haftası bile yapılabilir.

1 yorum:

  1. Satranç ile sevdiğim bir yazar. Bu kitabını okuyacağım, teşekkürler.

    YanıtlaSil