Hakkımda

Fotoğrafım
Türkiye
Unutmamak adına bir AKIL DEFTERİ.

26 Kasım 2010 Cuma

Bir Koleksiyon Denemesi


İçinizde koleksiyon yapmayan ya da yapmayı düşünmeyeniniz var mıdır? Eminim ki çoğunuz bu sevdaya veya meraka ömrünüzün bir döneminde düşmüştür. Koleksiyon kadim bir meraktır ya da genel bir ifadeyle 'hastalıktır'. Eğer kendinizi bu hastalığın kollarına iyice kaptırmışsanız emin olun tedavisi de bulunmamaktadır.

Artık ne olduğu önemli değil ama sürekli biriktirirsiniz. Artık herkesin hayatının bir döneminde aklından geçirdiği pul mu olur yoksa başka bir obje mi bilmem. Hastalık çeşitlidir. Pul, kartpostal, para, zarf, kibrit kutusu, gazoz kapağı, tesbih, peçete, kitap, dvd, afiş, balta, bıçak, kalem, sigara paketi ya da daha pahalı ve zahmetli bir zevk olan tablo, tarihi eser gibi. 

Ben de koleksiyon demeyeyim de biriktirmeye 'Pembo' sakızlarının paketlerinde çıkanları biriktimekle başladım. Bir ara pul ve para biriktirmeyi de denemedim değil. Üniversite yıllarımda telefon kartı biriktirdim. Bu koleksiyonumu ihmal etsem de hala elime geçtikçe de biriktiririm telefon kartlarını. Ama uzun süredir benim sevdam 'AYRAÇ'lar. Evet ayraç biriktiriyorum. Onlarla ilgilenmek, tasnif etmek beni çok mutlu ediyor. Yapanlar bilir koleksiyonuyla ilgilenmek kadar insanın kendi kendisini mutlu eden başka bir dert (!) yoktur. (Bir de kitaplarımla, kütüphanemle ilgilenmek bu mutluluğu verir bana.)

Bence hayatın bu hengamesinde, sizin de böyle küçük mutluluklara ihtiyacınız muhakkak vardır. Ve inanın fark etmemiş olsanızda ucundan kıyısından siz de bir şeyler biriktirmişsinizdir. 

5 yorum:

  1. Ben de ayraç koleksiyonu yapıyorum.Özellikle Kabalcı'nın ayraçları gerçekten nefis oluyor :)

    YanıtlaSil
  2. Küt diye bitmis yazi oysa cok ilgi cekici :)
    Tam da benden bahsetmissiniz, koleksiyonun essiz hazzindan..
    Pecete biriktirdim kucukken simdi kardesime devrettim. Kitap ayraclari bambaska bir zevk. Ben almaktan cok yaparim. Elime gecen hic bi ufak tefek seyi atmam(toka kalem parcasi misal). Surekli ayrac tasarlarim. Kucuk not defterlerine karsi zaafim vardir. Bulur bulur toparlarim kirtasiyeleri. Ben hastayim herhalde :D Niye actiniz ki simdi bu konuyu? Koleksiyon cok saygi duydugum ve herkesin anlamdiramayacagini dusundugum bir tutku.

    YanıtlaSil
  3. Aslında uzun süredir bu konuda daha ayrıntılı bir yazı planlıyordum. Fakat bugün elime farklı bir ayraç geçince tekrar aklıma takıldı ve birşeyler karalayıverdim. :)

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Türker ayraç dediler mi duramam :) Çok seviyorum alıyorum da kendim de yapıyorum. Kitabın ayrılmaz bir parçası bence, biriktirdiğim çok fazla şey var ama ayraçlarımın yeri bambaşka sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Daha ayrıntılısını da beklerim o zaman ;)

    YanıtlaSil