Hakkımda

Fotoğrafım
Türkiye
Unutmamak adına bir AKIL DEFTERİ.

10 Kasım 2010 Çarşamba

Otuz Dokuz Basamak


Kitabı ilk gördüğümde biraz araştırayım dedim. John Buchan'ın Otuz Dokuz Basamak isimli romanının ölmeden önce okumamız gerekn 1001 kitaptan biri olarak seçildiğini, türünün polisiye olduğunu ve Alfred Hitchcock tarafından da filme çekildiğini görünce aldım.  

Richard Hannay isimli kahramanımızdan, bir gün Scuuder isimli komşusu Almanların Yunan başkanına suikast düzenleyeceğini ve bunun bir dünya savaşının başlangıcı olacağını söyleyerek yardım ister. Yardım isteğinden birkaç gün sonra Scudder'in, kahramanımızın dairesinde öldürülmesi üzerine Hannay, hem cinayeti kendinin işlemediğini kanıtlamaya hem de bu suikasti önlemeye çalışır.

Kitap konusu itibariyle güzel olmasına rağmen benim okuduğum çevirisi hem kötü hem de kısaltılmış. Benim için bir fiyasko olan bu okumadan sonra biraz araştırınca kitabın Altın Bilek Yayınlarından tam metin olarak çevrildiğini öğrendim. Kitabı okumak isteyen olursa tavsiyem Altın Bilek Yayınları baskısını okumaları ya da filmini izlemeleri.

6 yorum:

  1. sevgili Türker Llosa haftamıza az kaldı planda yok değil mi bir değişiklik sevgiler :)

    YanıtlaSil
  2. Planlarda bir değişiklik yok sevgili Thalassapolis, söz konuısu olan kitapsa benim için büyük bir zevktir :)

    YanıtlaSil
  3. tamam o zaman pazartesi başlıyoruz. Bu arada 39 Basamak önerini not ettim sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Türker.Sana mail göndermiştim tavsiye için ? :)

    YanıtlaSil
  5. ben filmini izlemiştim ama çok çok eskiden. kitabı da okumak istedim şimdi.

    YanıtlaSil
  6. Kitabı okudum, filmini ve Kenter Tiyatrosunun uyarlaması olan oyunu izledim. Kitap, senin de belirttiğin gibi kısaltılmış olması nedeniyle tam tadını vermiyor. Film ise Hitchcock ustanın emin ellerinden çıkmış ve gayet başarılı. Oyun ise konunun eğlenceli ve hareketli kısmını ön plana çıkartmıştı ve keyifliydi. Fırsatı olanlar için oyunu da tavsiye ederim.

    YanıtlaSil